Några röster om amatörteater

Spelar "Era" i pjäsen RÅTTOR 2012Det här är IDA MULLART . Hon kom med i Grotteatern när hon flyttade till Umeå för att studerar filosofi och sammhällsanalys. Ledde även under våren 2013 Grotteaterns barngrupper.

Hur började du med teater?

-Jag har spelat teater sen jag var liten, av och till. Jag har nog alltid varit en teaterapa. Alltid tyckt att det varit kul att hålla på med teater. Började med en stor förening hemma i Sundsvall. Har hållit på sen dess. Det är en väldigt stor gemenskap som gjort att man hängt kvar.

Vad är roligt med amatörteater?

-Processen! Att se utvecklingen från första repet till sista, och se hur alla gör så stora framsteg hela tiden. Att man kan släppa det där allra mest pretentiösa. Alla kan samma – det är ingen som är bättre än någon annan.

Vad vill du säga till andra som funderar lite på att börja med amatörteater?

-Ge teater en chans! Det är många som säger; ”Jag kan absolut inte spela teater, jag blir så nervös och det blir bara fel”. Men man kan prova, släpp det där att du tror att du inte kan, det är då det blir dåligt. Om man bara tänker att ”blir det fel så blir det” och sluta skämmas över det du gör – då blir det jättebra. Det kan alla. Det är en jättebra lärdom att ta med sig i allt man gör. Att man vågar prova på, och då är amatörteater en perfekt grej just för att det är ingen som skrattar åt en, alla hjälps åt. Det är ingen som säger att man gör fel. Man får bara uppmuntran och regi på rätt sätt.

Spelar Duro i pjäsen RÅTTOR 2012ANDREAS VILSON, bor på Ålidhem, har pluggat på psykologprogrammet, tränar på IKSU, åker gärna längdskidor.

Hur började du med teater?

-Det har funnits i mina tankar ganska länge men det har inte blivit av. I åttonde klass spelade jag huvudrollen i Peer Gynt och sen dess har jag varit intresserad att börja i en teatergrupp, men det har inte varit förrän nu som jag tagit mig för.

Vad är roligt med amatörteater?

-Det är riktigt bra. Man träffar trevliga människor och att spela teater är det bästa med att vara med.

 spelar Aurora i pjäsen RÅTTOR 2012NINA SIMM, bor på Ålidhem. Jobbar som lärare, håller på med musik; är med i ett band och sjunger i kör.

Hur började du med teater?

-Jag halkade in på amatörteater när min dotter skulle vara med i en av Grotteaterns pjäser. Jag följde med henne och det fattades en vuxen till en av rollerna i pjäsen. Så på den vägen är det.  Jag jobbar som lärare och har i jobbet också satt upp musikaler och regisserat på skolan.

Vad är roligt med amatörteater?

-Jag tycker att det är jätteintressant att vara med i en process med andra människor. Se förändringen som sker, vara med och analysera pjäsen och se det utvecklas. Det är jätteroligt! Man lär sig en del om sig själv. Jag har scenskräck så jag utmanar mig själv. Det har blivit lite bättre.

Vad vill du säga till andra som funderar lite på att börja med amatörteater?

-Det är fantastiskt för alla människor att vara med, för jag tror att man har igen det i sitt liv. Man övar ju på självkänsla, hur man framför saker. Man har nytta av det som ung människa när man ska söka jobb eller vad man än håller på med i livet.  Jag har nytta av det i mitt lärarjobb att jag tränar mig på detta. Det är jättekul att det är folk i alla åldrar i Grotteatern, man träffar människor man annars aldrig skulle stöta på.

spelar Ciga i pjäsen RÅTTOR 2012ANNA BONTHRON,  flyttade till Umeå för att plugga och upptäckte Grotteatern. Ser gärna film också, jobbar och klättrar i berg.

Hur började du med teater?

-Jag började med improvisationsteater, sen lite textanalyskurs. Jag har varit intresserad av teater men inte riktigt vågat. Jag har tänkt; ”Oj vad svårt,” men så kände jag att nu är det dags att prova på. Jag träffade många som höll på med teater när jag bodde i Göteborg. När jag så flyttade till Umeå gick jag till Grottans informationsträff i höstas.

Vad är roligt med amatörteater?

-Att få chansen att utforska människans olika karaktärer. Det känns väldigt utvecklande. Jag tyckte att det kändes nästan lite skrämmande när jag tänkte på att ”Oj, ska jag stå på en scen”. Och nu när man har jobbat med pjäsen så känns det  att det var verkligen så roligt som jag trodde.  Och man ska inte vara så rädd! Man får skapa, man får tänka i karaktärerna och jobba med dem. Och det är roligt att skapa en helhet i en hel föreställning.

Spelar Bali i pjäsen RÅTTOR 2012HENRIK EDLUND  Började studera till civilekonom i Umeå och kom med i Grotteatern.

Hur började du med teater?

-Jag började med improvisationsteater. Jag hade aldrig testat på att spela en pjäs förut men tyckte det verkade intressant. Nu gör jag båda.

Vad är roligt med amatörteater?

-Det är roligt med teater att få låtsas vara någon annan. Man går omkring och är sig själv hela tiden – man kan ju bli ganska trött på det. Det är kul att få vara i någon annans skor. Det känns som att man blir bättre på att koncentrera sig. Man lär sig vara medveten om vad man gör, ökar medvetenheten om sig själv och vad som händer runt omkring en. Man måste tänka på hur man uppför sig. Och man måste ju fokusera i ett samspel.

Vad vill du säga till andra som funderar lite på att börja med amatörteater?

-Man behöver ingen tidigare erfarenhet. Man kan bara komma hit och försöka. Tycker man det är kul så är det bara fortsätta. Jag tror att många funderar länge och har det i bakhuvudet men vågar eller orkar inte ta tag i det och söka upp en amatörgrupp. Jag tycker att man ska ge sig själv den chansen och göra det!

Spelar Fedo i pjäsen RÅTTOR 2012PER-ANDERS HULTIN,  bor i Röbäck. Jobbar som redovisningsekonom, sportintresserad.

Hur började du med teater?

-Jag började med teater på folkhögskola i Skåne. Det var mycket för att komma över blyghet och dåligt självförtroende. Amatörteater passar mig ganska bra för man behöver inte vara musikalisk, kunna sjunga eller dansa. Man behöver inte ha fantastisk motorik. Det går bra att bara experimentera med sina egna känslor. Jag tycker det är väldigt kul, utvecklande och ger mycket.  Vem som helst kan spela teater.

Vad är roligt med amatörteater?

-Att få göra saker som man inte får göra i verkliga livet. Att få vara en annan en stund, experimentera och ta ut svängarna. Det är roligast att spela riktigt elaka typer.

Vad vill du säga till andra som funderar lite på att börja med amatörteater?

-Det är personligt utvecklande och man får ha kul tillsammans med andra. Man jobbar ganska mycket med sig själv och det ger mycket tillbaka. Och om man håller på och repeterar en pjäs intensivt som vi gör nu, så lär man känna andra och det är väldigt kul.

Annonser